Dovolená v ČR:CZeCOTTourmapyVýchodní ČechyUNESCOČeská inspiraceGEOFUN
loading...
Turistický navigátor
Viki
Oficiální turistický portál Pardubického kraje
Zataženo 13°C
počasí

Počasí - Pardubice

16.9. (20:11)
dnes
Zataženo
13°C
17.9.
zítra
Skoro zataženo
16°C/11°C
18.9.
StředaJasno
19°C/10°C
19.9.
ČtvrtekPolojasno
17°C/10°C
Zdroj: Počasí Meteocentrum

13. ročník Mezinárodního festivalu pantomimy v Poličce

05.09.2024

Ve dnech 18. až 21. září 2024 se v Poličce tradičně uskuteční již 13. ročník mezinárodního festivalu Mime Fest. Letošní program nabízí významné zahraniční představitele současné pantomimy. Tento druh pohybového umění má schopnost zaujmout široké publikum díky své žánrové a tematické flexibilitě. Podtitul „I Love Mime“ odkazuje na vášeň pro komunikaci beze slov a také na umělce, kteří se věnují rozvoji tohoto oboru. Pozvání přijali mimové z Ekvádoru, Francie, Ukrajiny, Nového Zélandu a České republiky. Program nezapomíná ani na rodinné publikum a mateřské, základní i střední školy. Novinkou je navýšení počtu třídenních workshopů pro účastníky festivalu.

Mime Fest i letos nabízí bohatý program, který vyniká hned v několika ohledech. Geograficky pokrývá širokou škálu od Jižní Ameriky přes Evropu až po Nový Zéland. Přináší pestrou paletu žánrů a témat a návštěvníci se mohou těšit na setkání s celosvětově uznávanými osobnostmi pantomimy. „Letošní festival přiváží věhlasné umělce z celého světa, kteří svým osobitým přístupem ukazují, jak rozmanitá pantomima může být. Jsem rád, že se Mime Fest potřinácté stane místem setkání mistrů a začínajících umělců. Festival nejen předává cenné zkušenosti, ale také motivuje k rozvoji současné pantomimy a navazování na tradice,“ říká Radim Vizváry, mim a umělecký ředitel festivalu Mime Fest.

Festival zahájí francouzský mim a klaun Julien Cottereau, držitel ceny Molière se zkušenostmi z celého světa včetně angažmá v Cirque du Soleil, zahraje sólové představení Bílý list. Z Francie přijede také umělecký tandem Compagnie Mangano-Massip. Dvojice mimů získala vzdělání v legendární škole Marcela Marceaua a v představení Umění pantomimy poutavou formou seznámí diváky s kořeny a tradicí „bílého“ múzického umění. Novozélandský komik Trygve Wakenshaw, držitel mnoha světových ocenění, se komediální optikou zaměří na Hloupé maličkosti. Své sólo přiveze do České republiky po edinburské premiéře vůbec poprvé. Ekvádorské divadlo Teatro del Cielo představí svou cenami ověnčenou poetickou pantomimu Honeymoon. Kromě lyrické a satirické pantomimy a jejího historického průřezu se diváci mohou těšit také na experimentální formy. Ukrajinské uskupení Dekru představí spojení pantomimy s virtuální realitou. Do divadelního klubu se vrací i divácky velmi populární Open Mime Stage, jeviště otevřené studentům uměleckých škol a začínajícím profesionálům v oboru pantomimy. Pro nejmenší diváky připluje Pomerančová loď od uskupení FysioART. V rámci doprovodného programu se uskuteční moderovaná debata se zahraničními představiteli pantomimy a diskuse po představení. Festival zakončí tradiční gala – Mime Evening. Na slavnostním večeru se zahraniční i domácí umělci představí na jednom jevišti, které propojí pantomimu, klaunerii, grotesku, parkour a akrobacii.

Mime Fest je proslulý svými intenzivními profesionálními workshopy. Letos nabízí čtyři, vedené špičkami ve svém oboru. Ekvádorský mim Martin Peňa a kubánská herečka Yanet Gómez se budou věnovat technikám mimu a pohybovému divadlu. Francouzský pár Sara Mangano a Pierre-Yves Massip nabídnou neobvyklý pohled na pantomimu a práci s tělem. Novozélandský komik Trygve Wakenshaw pomůže účastníkům objevit humor v každodenních situacích. Specialitou letošního ročníku je workshop divadelního líčení Sandry Brizeeové.

Pořadateli festivalu jsou Mime Prague z.s. a Pontopolis z.s.

Festival finančně podporují Ministerstvo kultury, Státní fond kultury ČR, Město Polička a Pardubický kraj. Festival se koná ve spolupráci s Tylovým domem a Divadelním klubem v Poličce.

Kontakt: Petra Jílková
tel.: 731 462 824
e-mail: mimefest@gmail.comjavascript:mctmp(0);

Více informací na: www.mimefest.cz

zdroj: Město Polička

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Příslušné akce

  • st 18.9.2024 - so 21.9.2024
košíkMime Fest 2024 Polička

Aktuality

Svatováclavský jarmark v Hlinsku

V sobotu 28. září od 9 do 17 hodin bude v okolí řeky Chrudimky v Hlinsku opět rušno. Na počest Svatého Václava, patrona české země, se v památkové rezervaci Betlém a na nábřeží před Orlovnou uskuteční...

. 05.09.
2024
13. ročník Mezinárodního festivalu pantomimy v Poličce

Ve dnech 18. až 21. září 2024 se v Poličce tradičně uskuteční již 13. ročník mezinárodního festivalu Mime Fest. Letošní program nabízí významné zahraniční představitele současné pantomimy. Tento druh pohybového...

. 04.09.
2024
Litomyšlské dvorky 2024

Od 6. do 8. září se zase po roce obohatíme o zážitky na místních malebných dvorcích a dvorečcích. Od pátku do soboty se na radničním dvorku setkáte s fotografiemi Ondřeje Olenočina a s keramikou a dřevořezbami...